Merkely Béla szerint két oltás után hátra kell dőlni, nem pedig antitesteket vizsgálgatni

Megosztás

„Azt a két oltást, azt meg kell kapni a vállunkba, ha megvan, hátra kell dőlni, és nem kell antitestet vizsgálni” – nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedd reggel az M1 aktuális csatornán, amelynek műsorát a Telex.hu szemlézte az MTI alapján.

Merkely arról is beszélt, hogy „a védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni”. Azt mondta, szerinte ennek egyik oka az, hogy „az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására”.

Hozzátette: az oltás után folyamatosan csökken az antitestszint, de továbbra is vannak úgynevezett memóriasejtek, amelyek „indítják a sejtes immunitást”, ha erre szükség van. A rektor felajánlotta, hogy ha valakinek nincsenek antitestjei a két oltást követően, akkor őt a Semmelweis Egyetemen – a kapacitásuk mértékéig – egy speciális teszttel ingyen megvizsgálják.

Merkelyt korábban levélben egy nyugdíjas reumatológus kereste meg, mert a nőnek két antitesttesztje is negatív lett. Merkely, aki korábban azt mondta, Magyarországon még nem találtak olyat, akinek a kínai vakcina után nem lett volna antitestje, a Semmelweis tesztelésére irányította (8500 forintért) a szintén kínai vakcinával oltott nőt: azonban ez a teszt is negatív lett. Merkely erre azt írta neki, hogy „önmagában az antitestteszt eredményeit a SARS-CoV-2 fertőzés elleni immunitás vagy védelem meghatározott szintjének jeleként értelmezni nem lehet”.

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek